Ülkemizin zengin üzüm portföyünün bize sunduğu şaraplık üzümler arasında Bozcaada doğumlu olan dört tanesi hemen akla gelir. Bunlar arasında Vasilaki ve Sıdalan beyaz şarap, Kuntra ve Karalahna kırmızı şarap yapımında kullanılır. Bozcaada’da Vasilaki olarak tanınan üzüm ana karada Altıntaş, Kuntra da Karasakız olarak adlandırılır. Bu yazımızda ele alacağımız Karasakız üzümünün, karşınıza gelen Kuntra ile aynı üzüm olduğunu unutmayın.
Karasakız, Balıkesir ve Çanakkale’de çok geniş alanlarda yaygın olarak yetiştirilen bir üzüm olmuş. Üzümün karakteristik özelliği gereği kanyak yapımına uygun olması nedeniyle TEKEL Karasakız yetiştirmeyi özendirmiş, ancak özelleştirme sonrası konyak fabrikası kapanınca üreticiler üzümleri satamaz duruma düşmüş. 2007 yılında TEKEL fabrikasının kapanmasının en ağır bedelini Karasakız üzümü ödemiş. Bağlar ya sökülerek yerine ağırlıklı olarak meyve ağaçları dikilmiş ya da bağlar terk edilerek kendi haline bırakılmış.
Bozcaada’daki Kuntra bağcılığı bundan daha az etkilenmiş. Adanın hem Çamlıbağ ve Talay gibi eski üreticileri hem de daha yakın tarihte hayata geçirdiği üretim tesisiyle Corvus, Kuntra bağcılığını ve şarap üretimini sürdürmüşler. Bu şaraphanelerin Kuntra üretimleri günümüzde de devam ediyor.
Tekrar Anadolu yakasına döndüğümüzde Karasakızla ilgili küskünlüğün birkaç yıl önce değişmeye başladığını gözlüyoruz. Bunda Türk şarapçılığında gözlenen değişimin çok büyük payı var. Mevcut hükümetin izlediği şarap politikasının bütün olumsuz etkilerine karşın şarap sektöründe müthiş bir hareketlilik yaşıyoruz. Üstelik bu hareket şarapla ilgili daha niş başlıklarda kendisini daha çok gösteriyor. Mesela yaşlı asmaların (old vines) sahiplenilmesi ve kurtarılabilenlerin ıslahıyla üretilen şarapların ortaya çıkması, ayrıca natürel şarap üretiminin giderek daha geniş kitlelerin ilgisini çekmesi gibi şaşırtıcı gelişmeler sektöre çok önemli bir dinamizm katıyor.
Karasakız bağları yukarıdaki iki niş alanın ikisinden de olumlu etkilendi ve kârlı çıktı. Yaşlı asmalarla ilgili, özellikle Yaban Kolektif’in üstlendiği inisiyatif, bölgedeki bir kısım bağların makus kaderlerini değiştirdi. Bu girişimlerin daha geniş bir üretici kitlesiyle buluşması için de hasat edilen üzümler, farklı üreticilerle paylaşılarak geniş bir payda edinmesi sağlandı. Böylelikle son üç yıl içinde birdenbire cıvıl cıvıl hareketlenmiş bir Karasakız pazarı ortaya çıkıverdi. Her üreticinin kendi yaklaşımıyla ürettiği Karasakız şarapları, ülkemizde görmeye alışık olduğumuz ortalama Karasakız örneklerinden daha farklı bir düzleme yerleşti. Bu üreticiler arasında hem geniş ürün yelpazesine sahip olan 7Bilgeler gibi üreticilerin hem de Yaban Kolektif, Canavar gibi daha genç girişimlerin yer aldığını görüyoruz.
Ortaya çıkan şaraplar Karasakızın kanyak üretimine sıkışmış kimliğini geride bırakıp yetkin bir şaraplık üzüme evrilmesinin önüne açtı. Şarap severler karşılarına gelen Karasakız örneklerinin hem çeşitliliğinden hem sergilediği niteliklerden heyecan duydular. Farklı rekoltelerin kendine özgü karakteristik yapıları, bundan sonraki yıllarda önümüze gelecek Karasakız örnekleri konusunda da beklentileri yükseltiyor.
WAYANA menüsünde Kuntra ve Karasakız olarak geniş bir yelpazeye yer veriyoruz. Bunlar arasında hem konvansiyonel yollarla üretilen hem de natürel şarap olarak üretilenler var. Farklı segmentlerdeki örneklerin her biri kendine özgü bir imzaya sahip. Ama hepsi tanımaya değer ve aralarından biri mutlaka sizin de damağınıza uygun. Yeter ki siz tanımaya karar verin.
KARASAKIZIN YÜKSELİŞİ