ŞARAP KAŞİFLERİ

8 Eylül 2024 yazan
Wayana

WAYANA’nın kuruluş aşamasında tesadüfen ailemizin büyük oğlu İstanbul’daydı. Aslen akademisyen olan Uluğ (Kuzuoğlu) ister istemez kuruluş sürecinin çok önemli bir paydaşı oldu ve hayatımızı çok kolaylaştırdı. O dönemde Uluğ’un bir tespiti önemliydi. Yaşı kemâle ermiş benim gibi, üstelik içkiyle de pek arası olmayan, bir adamın şarap evi açmasındaki şaşırtıcı çelişki can alıcı bir noktaydı. O zaman gülüp geçtiğim bu tespiti kafamda evirip çevirmeye de başladığımı fark ettim, doğruydu, oldum olası içkiyle bir mesafem vardı. Bunun sebebinin aslında zihnimin berraklığını korumak konusundaki yaklaşımım olduğunu keşfettim. Ama öte yandan şarapla ilgili bu faaliyet de beni çok heyecanlandırıyor ve mutlu ediyordu. Üstelik bunun kazançla da ilgisi yoktu, bırakın para kazandırmayı bizi nefessiz bırakıp bırakmayacağını bile bilmiyorduk. İşte o zaman ‘Şarap Kâşifi’ kavramı zihnimde belirmeye başladı: Şarap Kâşifinin prototipi bendim.

“Şarap Kâşifi, doğaya yakın ve duyarlıdır. Asma ve asmanın en değerli ürünü olan şarabı tanır, öğrenmeye değer olduğunu fark eder. Şarabın alkollü içecek özelliği Şarap Kâşifi için çok önemli değildir. Şaraplık üzüm çeşitlerinin çokluğunun farkındadır ve her birinin kendine özgü bir kimliği olduğunu anlamıştır. Bu kimliğe değer verir ve her birini keşfetmek, Şarap Kâşifinin peşinden koşmaktan yorulmadığı bir uğraştır.”

Şarap dünyasının belirleyicisi Fransa olmuş. Fransızlar, bileklerinin hakkıyla bu pozisyonu elde etmişler, iklim koşulları ve uluslararası politik gelişmeler de bu süreçte Fransızlardan yana olmuş. (İklim koşullarının etkisini ‘Küçük Buz Çağı ve Fransa’ başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.) Belirleyici güç Fransa olunca şaraplık üzümlerin merkezine de haliyle Fransa oturmuş. Öyle ki 18 çeşitten oluşan ‘Asil Üzümler’ grubundaki üzümlerin yarıdan çoğu Fransız, kalanlar da Fransa’nın komşusu olan Almanya, İtalya ve İspanya’dandır. Öte yandan dünyadaki şarapların ezici bir çoğunluğunda kullanılan üzüm çeşidi elliden fazla değildir. Peki dünyada kaç çeşit şaraplık üzüm vardır? Bizim kaynak olarak kullandığımız “Wine Grapes” adlı dev eserde 1.368 çeşit ismen kayıtlı. Her araştırmada olduğu gibi yayın tarihinden sonra bu sayıya eklenenler olduğunu unutmayalım. En basit örneği ülkemiz. Türkiye’den bu kaynakta 26 üzüm belirtilmiş. Şu anda bizim şarabını servis ettiğimiz 60 üzüm var.

Şarap Kâşiflerinin hedefi çok net: Tadılması gereken en az 1.368 çeşit şarap var. Bunlar dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Bazılarına erişmek kolay, bazılarına isteseniz bile erişmek mümkün değil, çünkü her zaman şarapları yapılmıyor. Ama bir bütün olarak baktığınızda bir maraton koşusu var önünüzde. İşte Şarap Kaşifleri bu maratonu koşmak konusunda gönüllü olanlardır. Şarap Kaşiflerinin bu maratonunun Türkiye etabında iş daha kolay. Çünkü endemik Türk üzümlerinden yapılan şarapların tümünü WAYANA’da bulmak mümkün. Ama ille zor yoldan yapmak istiyorsanız onun için de hazırlıklarımız var. Bu hazırlıklar ilerledikçe sizlerle paylaşacağız.

Şarap Kâşifleri için dört şaraplık mini setler hazırlıyoruz. Bunların ilkini servis etmeye başladık: SARMAŞIK ASMALARIN ŞARAPLARI. Heyecan verici, değil mi? Kerasus ve Neferiye tarafından üretilen şaraplar bağlarda değil doğada hayat bulmuş. Üzümleri, asmanın meşe veya çam ağaçlarına sarılmış dallarından merdivenle çıkarak hasat ediyorsunuz. Bu setler tanıma setleri, şarap miktarları 15 ml ile sınırlı. Yani yemeğe başlamadan önce bir çeşit aperatif.

Mini tadım setlerini Türk üzümlerinin hepsini kapsayacak şekilde genişleteceğiz. Meraklı Şarap Kâşiflerine duyurulur.

inç Şarap